subota, 13. travnja 2013.

decoupage

Decoupage je jedna od tehnika ukrašavanja predmeta - stakla, drveta, porculana, skoro svega što vam se nađe pod rukom a želite mu dati novu čar, odličan poklon za dragu osobu, ukras na zidu ili kutija za nakit, kao i puno drugih mogućnosti na kojima ovu tehniku možete iskoristiti.

Prije nekoliko dana sam s prijateljicom bila na radionici Rad s decoupage papirom kod tete Jasminke, ujedno i vlasnice trgovine Boje snova u Osijeku u kojoj se može naći sve za ovu tehniku - od boja, papira, kistova, pa do salveta, te sam vam tako odlučila malo više približiti samu tehniku.

na ovom linku nalazi se blog tete Jasminke koja svakodnevno stavlja svoje radove, informacije o tečajevima i sl., a kojeg redovito pratim :)

Decoupage tehnika se zapravo radi s decoupage papirom, rižinim papirom ili salvetama.

 moje salvetice :)
Salvete su definitivno najbolji, najjeftiniji i najkorišteniji pribor kod decoupage tehnike. Mana bi im bila što prijanjaju samo na svjetlu površinu (bijela, krem) jer su prozirne te se na tamnijim površina izgube sve boje i motivi sa salvete.Prednost mu je prijanjanje na bilo kakvu površinu - od oble do ravne.

Decoupage papir je najtrajniji, prijanja na sve boje, no skup je - jedan papir je 20 kn (na cijeni je zbog samog materijala papira jer se radi o debelom papiru koji sadrži emulzije koje u dodiru s vodom papir omekšavaju, gdje motivi s papira ostaju identični kao i prije namakanja), mana mu je što se može koristiti samo na ravnim i čvrstim podlogama.

 Rižin papir je najmanje poznat, uglavnom se koristi kao završni sloj iznad salvete ili decoupage papira - pošto je proziran, čipkasti papir kojeg ne treba posebno dorađivati, no može se koristiti i sam za sebe.

Kad ste izabrali vrstu decoupage papira i površinu na kojoj ćete ga koristiti, potrebno vam je još nekoliko stvari:
akrilna boja (temeljna - bijela, koju možete miješati s temperama ili nekim drugim bojama, pošto jedna boja košta od 25 do 50 kn)
kist (i spužvica)
ljepilo (lak ljepilo, decoupage ljepilo, drvofiks)
lak za završni premaz (lak za čamce, aqualack, akrilni lak, u spreju i sl.)
po želji lak za raspucavanje, bitumen (za potamnjivanje), konture i sl.

Postupak:

DRVENA KUTIJA ZA NAKIT

Kutiju akrilnom bojom premažite jednom ili dva puta ovisno o potrebi, ostavite da se osuši.
Ukoliko radite sa salvetama trebati će vam samo gornji sloj salvete (s motivom), ostale odstranite, a ako radite s decoupage papirom namočite ga u vodu (ostavite u vodi 5 do 15 minuta) - naravno , prethodno škarama iskrojite motiv sa salvete ili papira u dimenziji koja će stati na kutijicu.
Ljepilom premažite onoliko površine koliki je motiv, te stavite motiv i još jednom premažite ljepilom.
Ukoliko želite dodavati više motiva ili da se oni preklapaju, s decoupage papirom to možete napraviti i ne treba čekati da se osuši nego odmah nastaviti dodavati motive, dok sa salvetama to ne možete jer su prozirne i automatski bi se izgubili motivi ako bi se preklapali.
Kako vam se poslije ne bi slika dizala ako je ostalo zraka ispod motiva, prođite još jednom kistom (bez ljepila) ili prstom da istisnete zrak.
Ostavite da se osuši.
Po želji dodajte efekte na sliku - lak za raspucavanje, konture u boji (ili srebrne i zlatne), bitumen za izražavanje detalja i sjenčanje i sl.
Prelakirajte.




STAKLENI PLADANJ ZA KOLAČE

Kod stakla se primjenjuje ista procedura kao i kod drvene kutijice, no uz nekoliko važnih izmjena:
1. motiv se stavlja na stražnju stranu staklenog pladnja licem prema gore - ukoliko je on proziran, ako je u boji stavlja se na prednju stranu no potrebno ga je dodatno zaštititi pošto će se prati.
2. nakon što se motiv osušio, potrebno je stražnju stranu prebojati (bijela boja, lak za ispucavanje i sl.) i to barem 2 puta
3. potreban vam je lak za završni premaz koji je otporan na vodu


(sve slike preuzete su sa interneta)

Teta Jasminka nam je na radionici pokazala i svoj rad s ružom - koristila je slikarsko platno, decoupage papir, bitumen s kojim je potamnila rubove ruža, s pomoću čipkastog podmetača za čaše i šablona dodala je detalje u kutu s lijeve strane uz dodatak zlatnih kontura i listića

Naučili smo i pittorico tehniku!
Također rad tete Jasminke
Kako ponekad ispadne kao da ste samo uzeli motiv i zaljepili ga na odabranu površinu (pogotovo kad je ona bijela) - kao kakvu naljepnicu, ova se tehnika pobrinula da ne bude tako.
Pa o čemu se zapravo radi: sjenčanjem oko papira postiže se efekt slikanog motiva.

Podlogu koju ste izabrali obojajte u bijelo.
 Prije nego odabrani motiv zaljepite označite olovkom gdje će motiv doći te površinu osjenčajte ili utufkajte spužvicom u približno istoj nijansi (svjetlije ili tamnije) boje od onih na motivu kako bi se boje uskladile kao na slici iznad.
Uđite i u dio gdje je označeno gdje će doći motiv ukoliko ga želite pomakniti i sl, a da ne morate dodatno ponavljati bojanje.

I eto nekoliko odličnih ideja kako od starog napraviti nešto novo :)

Hoćete li isprobati neku od tehnika? Imate ideju? Sav pribor?

Sljedeći tjedan donosim vam DIY u kojemu ću pokazati barem 2 tehnike o kojima sam ovdje pisala, a sa slikama kako bi dobili bolji uvid u cijelu proceduru :)

Do čitanja!

Nema komentara :

Objavi komentar