subota, 18. svibnja 2013.

svaki tjedan desert jedan vol.6 - Mramorni kugluf

Dobro jutro :)
U Osijeku je svanuo sunčan dan, doduše opet uz vjetar, ali kad je sunca lakše se prebrodi vjetar :)

Kako sam i obećala stiže recet za kolač - Mramorni kugluf!
Nedavno sam vam pokazala moj novi (i prvi) kalup za kugluf, no nikako nije došao na red, a i tražila sam dovoljno dobar recept da odmah prvi kugluf dobro ispadne!

 

Rezultat je bio i više nego odličan, čak me je i mama pohvalila, kaže nikad joj nije tako dobro ispao, pogotovo ne prvi puta :D
Stvarno sam bila zadovoljna, lijepo se ispekao, još ljepše iskliznio iz kalupa i ostao čitav, kao i sočan!


Kako sam već napisala tražila sam neko vrijeme dobar recept i naišla na njega :D
Ako pratite 24 kitchen na tv-u morali ste primjetiti mladu Lorraine Pascale, uz to što je preslatka, pravi fine kolače, a meni je za oko zapeo njezin Zebra cake, morala sam potražiti taj recept i tek tada otkrila njezinu stranicu :D


Lorraina slika kolača i njezin recept:


Malo sam promjenila recept s obzirom na njezin, no to su sitni detalji koje isto tako i vi možete izmjeniti, ovisno o želji i ukusu, naravno! Isto tako, umjesto običnog kolača, napravila sam kugluf, a od te smjese mogu se praviti i muffini!

Sastojci
 
250 ml ulja
200 g šećera
100 ml mlijeka
4 jaja
vanilin šećer
300 g brašna
pola praška za pecivo
25 g kakaa
ekstrakt vanilije
 
Priprema
 
Kalup za pečenje nauljite i pobrašnite. Pečnicu zagrijte na 180 °C.
Pomješajte ulje, jaja, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Podijelite na dvije smjese.
U prvu smjesu dodajte 175 g brašna, ekstrakt vanilije i prašak za pecivo. U drugu smjesu dodajte ostatak brašna - 125 g i kakao.
 
Smjesu zatim možete izliti u vrećice za dekoriranje, obične iz zamrzivača, isto tako možete i žlicom ili iz posude u kojoj ste i mutili smjese.

Naizmjenično uljevajte smjese u krug, ako vam nije bitno hoćete li dobiti ravnomjerne pruge, uljevajte svojevoljno ili razmutite vilicom na kraju.

Pecite oko 40-tak minuta, tj. sve dok vam čačkalica ne ostane suha. ;)
 
Po želji posipajte šećerom u prahu, kakaom ili čokoladom za kuhanje.
 

U slast!!

4 komentara :

  1. Gledam ju i super su mi njezine slastice. Tvoj kuglof je ispao super. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :) sljedeće njezino što isprobavam - macaronsi :D

    OdgovoriIzbriši
  3. kuglof nam je jedan od najdražih kolača, a ovaj izgleda odlično!:)

    OdgovoriIzbriši