subota, 15. lipnja 2013.

Krađa bicikala!

Kako je konačno došlo lijepo vrijeme, tako smo svi izvukli bicikliće i provozali ih! 
No ono što je najgore u cijeloj priči su svakako krađe istih!! Nevjerojatno je koliko je krađa bicikala evidentirano samo za područje Osijeka, u prvih 5 mjeseci ove godine čak 150 krađa bicikala (prošle godine sveukupno 444), a vjerojatno je i daleko veći broj, prema pretpostavci da se neki nisu obratili policiji.

Kao vlasnica divnog biciklića ne volim ga nigdje ostavljati, a kad moram stalno strepim hoću li ga na istom mjestu i naći, no ono što je najbitnije je svakako ostavljati na mjestu koje je frekventno s prolaznicima i dobro zaključati bicikl i to o nekakvu metalnu ogradu, stalak za bicikl ili nešto slično jer ga je naravno teže odvezati ili odnijeti.


Donosim vam neke savjete kako što bolje zaštititi bicikl od kradljivaca!


1. čim kupite bicikl zapišite serijski broj (koji se nalazi s donje strane okvira), ako broja nema ali i inače možete ostaviti (urezati, zaljepiti) nekakav znak, simbol ili sl. s kojim ćete na samo vama poznat način prepoznati bicikl

2. čuvajte račun kupljenog bicikla da možete dokazati vlasništvo

3. fotografirajte bicikl

4. pobrinite se o zaštiti bicikla (što je najvažniji korak, a nekako zanemaren od strane vlasnika), U-lock, sajla za vezanje (čelična), lanac od čvrstog metala ili naprednija zaštita: brava za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na dodir, biti će idealni kandidati za zaštitu - kad ste ga zaštitili pregledajte da li je dobro sjeo lokot, da li je bicikl uistinu zaključan

5. izaberite : frekventno mjesto na kojem ćete ostaviti bicikl, izbjegavajte : mračne uličice, prolaze, stubište zgrade

6. svakako bicikl zaključajte o nešto (ograda, stup, stalak za bicikle) i lanac malo zapetljajte - puno će teže kradljivcu biti ukrasti bicikl, pogotovo jer je na meti pogleda i privlači pažnju

7. kako zapravo kradljivci ukradu i nešto sitno ako ne mogu već cijeli bicikl, pripazite da skinete svjetla, ne ostavite ništa u košari, osigurate kotače, a ako ste u mogućnosti skinite sic (koji osim što se isto krade, odmah baca sumnju na kradljivca jer uz sebe nema isti taj sic ;) )

8. ne znam da li je ovo savjet, ali mislim da se u ovo možete i najmanje pouzdati, a to je pozvati policiju

Tražeći podatke za ovaj post, naišla sam na nekoliko zanimljivih stvari, između ostalog da su djevojci Evi kojoj je 5 puta ukraden bicikl, poklonjen novi u sklopu akcije "Ukradu ti 5, dobiješ 1", ne znam zapravo ni da bi nakon 2 bicikla kupovala treći, a ne nakon 5, pa svaka čast Evi na upornosti i volji :)

Postoje i udruge Sindikat biciklista i Bicikl, te projekt Bye Bye Bicycle u Zagrebu putem kojega se na googlu može postaviti gdje je ukraden bicikl i neke informacije o njemu, na linku:

U Osijeku imamo projekt  "Osijek - grad bicikala" gdje se svi građani mogu prijaviti sa svojim biciklima u evidenciju - dobiti broj, slikanje bicikla i naljepnicu "Bicikl je evidentiran", a dobivate i osobnu iskaznicu bicikla!
Više na linku:

i još jednoj zanimljivoj stranici:

Nadam se da sam vam malo pomogla, vozajte se, uživajte u lijepom vremenu i svakako pazite na biciklić! :)

Pozdravljam vas s mog biciklića ;)

 
“Ukradu ti pet, dobiješ jedan”
“Ukradu ti pet, dobiješ jedan”

Nema komentara :

Objavi komentar